joi, 11 aprilie 2013

Chiria- o dilema eterna




WARNING: LONG POST

M-am decis sa va povestesc toata patania mea colectiva cu statul in chirie, sa impartasesc cu voi ce am invat din toate experientele si sa va dau diferite sfaturi :)De cand m-am mutat in Iasi acum 2 ani, pot spune ca nu mi-am gasit linistea. De ce? Pai, este a 4a oara cand ma vad nevoita sa ma mut cu chiria.
Dar sa o iau de la inceputul inceputurilor: dupa admiterea la medicina, in loc sa fiu ultra happy ca am trecut de BAC+admitere grele foarte bine, eu stateam cu un stres: unde voi sta in Iasi? 

PRIMA CHIRIE:
De fapt, mie nici nu imi placea Iasi-ul. Dar decat sa merg la Bucuresti (hate it, no offence Bucuresti-people:P), iar la Cluj (my favorite town <3 ) admiterea fiind mai grea, si eu hotarandu-ma in clasa a 12a ca vreau medicina, am fost nevoita sa aleg Iasi-ul. Asa se face ca in august, impreuna cu a mea mama ne-am pornit in Iasi la cautat apartamente. Ne-am cazat la hotel (deloc ieftin) si pret de cateva zile am rasfoit anunturi pe net si ziare, incercand sa vizitam cat de multe apartamente cu putinta.

Greseala nr 1 (privind in urma, si cunoscandu-ma pe mine) a fost ca eu imi doream o colega de apartament. Mi se parea ca nu e genul meu sa stau singura, ca ce viata de studenta ar fi fost asta? Bine, bine. Dar aici am cam omis adevaratul motiv pt care cautam chirie in the first place: nu imi place sa impart spatiul intim. Pentru mine spatiul intim nu se rezuma doar la camera, din pacate :D ci si la bucatarie, baie, etc. Neavand frati, surori, intotdeauna am fost singura, pe cont propriu, ai mei avand servici pana seara, stateam acasa singura multa vreme. Asa ca, ma uitam dupa apartamente de 2-3 camere, urmand ca "mai apoi" sa gasesc colega/colege. Aici intervine Greseala nr 2. Dar nu a fost vina mea. Nu cunosteam pe nimeni din orasul natal care sa vrea sa stea in chirie in Iasi. Majoritatea colegilor si prietenilor mei (daca nu chiar toti) s-au dus in Bucuresti la facultate.

Greseala nr 3: datorita faptului ca nu aveam timp nelimitat pentru a vizita etc (mama avea un servici la care trebuia sa se intoarca totusi, iar cazarea la hotel, cum spuneam, nu era deloc ieftina) am incetat a mai cauta apartamente in ziar, si ne-am rezumat la un agent imobiliar, care tragea de noi. Si ni se parea easy asa, noi trebuie doar sa ne urcam in masina lui si sa mergem sa vizionam fel de fel de apartamente. Am ajuns sa platim 280 euro chiria pentru un apartament de 2 camere intr-o zona f buna pentru mine, + 1 luna garantie 280 euro+ agentia 280 euro+ luna septembrie in care nu aveam inca nicio colega 280 euro. grand total= 1120 euro. 

Greseala nr 4: colega a terminat mult mai devreme facultatea decat mine (eu termin in august, cu tot cu mariri) asa ca in iunie ea a plecat, just like that, lasandu-ma pe mine sa platesc 3 luni singura cate 280 euro. Nu a fost deloc frumos din partea ei, insa, totusi, daca trebuia sa plece, asta e. Nici nu era sigura ca vrea sa continuie masterul, sau daca se va intoarce la Iasi in toamna. Nu gasesti pe nimeni perioada aia care sa vrea chirie. Ca si cand nu ar fi fost de ajuns, proprietarii m-au anuntat in septembrie ca ei au o nepoata care vine la facultate si ca trebuie sa ma mut:| Nu am platit chirie pentru luna septembrie, si nu ar fi trebuit sa platesc nici pentru august, pentru ca nu am stat acolo, iar proprietarii stiau ca vine nepoata in toamna. M-au lasat sa-mi tin lucrurile acolo pana fix inainte de octombrie.

Aici se incheie prima experienta, morala: nu inchiriati singure apartament sperand sa persoane pentru celelalte camere, sa impartiti chiria. Ei poate vor pleca si veti plati singuri. Si nu e placut deloc.

A DOUA CHIRIE:

Disperata, in septembrie am inceput iar cautarea. M-am dus la Iasi cu iubitul meu sa cautam chirie. El sta in apartamentul varului lui cu acesta, for free, asa ca nu se pune problema sa stam impreuna din moment ce anul 2 am intrat amandoi la taxa :( Nici bine nu am ajuns in Iasi ca a trebuit sa ma operez de urgenta de apendicita, noroc ca unchiul meu e chirurg si ii aveam pe el si pe iubitul meu alaturi, pana a venit si mama. Dupa operatie, am stat o saptamana la varul iubitului (el fiind plecat in orasul natal in vacanta) dupa care am plecat acasa sa ma recuperez (foaaaaaarte greu a fost :( ) 

Abia putand sa ma misc, in ultima saptamana de septembrie gasisem un anunt pe un grup de facebook UMFist al unei tipe care cauta colege de apartament. Parintii ei erau proprietari asa ca mi-am zis, ok, nu voi fi nevoita sa platesc nimanui chiria, si in plus de asta, am scapat de agentie! Era mult mai departe de unde stateam initial, in schimb, iar apartamentul era de 4 camere, urmand sa mai gaseasca ea o colega si sa lasam livingul la comun si era doar 100 euro chiria. Am angajat o firma sa-mi mute lucrurile, care erau impachetate dinainte de a ma opera (din fericire). Bineinteles ca a trebuit sa la despachetez, insa mama a venit si de aceasta data sa ma ajute. 

Greseala nr 5: nu te muta niciodata impreuna cu proprietarul. Indiferent daca e vorba de gazda sau cazul meu, in care fata acestora statea la bloc in timp ce ei stateau la casa, sa ii dea ei senzatia de libertate si studentie. Fiind chiar acolo, cu tine, mereu va fi o atmosfera destul de "dominanta". Aceasta tipa mereu avea musafiri care stateau ore in sir in bucatarie, fumand (eu fiind alergica), noi (eu si colega care a mai venit apoi) neputand gati etc. Dadea petreceri in apartament cand noi plecam acasa, gaseam camera altfel decat o lasam desi o rugam sa nu intre acolo musafirii ei, intra mereu la mine in camera cand eram plecata sa faca tot felul de schimbari de genul instalat termostat, tras cablu prin pereti etc, fara sa intrebe. Eu totusi plateam chirie acolo, si era spatiul meu intim (v-am spus ca am o problema cu asta). In cele din urma, ea fiind atat de petrecareata si neavand niciun chef de facultate, parintii au vazut cum o afecteaza aceasta libertate, si s-au hotarat sa renunte la chiriasi si sa vanda. Asa ca, yep, eram nevoita sa ma mut din nou dupa doar 5 lun

A TREIA CHIRIE: 

La mijlocul anului universitar, m-am vazut nevoita sa ma mut din nou. Trebuia sa o fac repede, ca sa nu mai prind inca o luna chirie (mi-au spus ca pot ramane pana gasesc altceva, dar apartamentul era prea mare ca sa platim doar in 2 cheltuielile, mai ales fiind inca iarna). Pe acelasi grup de facebook am gasit un anunt al unei fete care cauta colega in centru.  Era 130 euro chiria si mi se parea super, eram nas in nas cu facultatea, deci nu m-as mai fi stresat ever cu mijloacele de transport in comun, si multiplele alte avantaje cand stai in centru-centru. Aici m-am mutat imediat, am impachetat din nou tot, iar angajat firma de mutari, etc... nu prea am stat sa inspectez apartamentul, arata bine, mobila era noua, era proaspat renovat. Tipa care cauta colega imi spune ca proprietarii sunt plecat si ca tatal ei administreaza apartamentul. Ok. M-am mutat, si aici intervine Greseala nr 6: nu am stat sa ma uit atent la apartament. In fata blocului au resedinta permanenta boschetarii (da, stiu, chiar in plin centru), care stau aici de ani buni si care nu pleaca pentru ca locatarii sunt 90% batrani care abia daca ies din casa, dapai sa ii mai si alunge. Am sunat de nspe ori la politie, sunt de neclintit. Se drogheaza si dorm pe scara. Va imaginati oroarea mea! Apoi, apartamentul are bucataria open-space, ceea ce nu ar fi asa o mare problema daca camera mea nu ar avea usa fix in fata acesteia, iar usa foarte subtire si proasta calitativ (dintr-aceea care se gaseste pe la metro, etc). Aud absolut tot ce se petrece in bucatarie, fiecare furculita, fiecare foiala, drumul spre baie e tot prin bucatarie, deci va imaginati. Plus de asta, geamurile de la baie si bucatarie dau spre o aerisire dintre blocuri, care e pliiiiiiiina de gunoaie, chiar sub nasul nostru. Nu se poate aerisi pentru ca nu exista plase de tantari. Colegele nu vor sa punem, cica proprietarii nu vor sa mai investeasca. Oamenilor, e 50 lei o plasa. Nici geamul de la camera mea nu se deschide decat rabatat, apa are un gust foarte ciudat (probabil din cauza tevilor vechi) plus certuri minore cu fetele .... toate astea ma fac sa imi doresc sa ma mut a 4a oara. E horror pentru mine. 

M-am invatat minte: de acum inainte voi sta doar de capul meu (garsoniera/apartament 1 camera), si voi fi foaaaaaaaaaaarte atenta unde ma voi muta, voi inspecta foarte bine zona, voi avea o discutie foarte serioasa cu proprietarii si voi spera ca nu se va mai intampla nimic neasteptat. Pana la urma, cand stai in chirie, apartamentul este al proprietarilor care sunt liberi sa faca ce doresc cu acesta. 

Bineinteles, acum incerc sa gasesc ceva, preferabil fara agentie, desi, ocupata fiind cu facultatea, e foarte greu sa merg sa vad nspe apartamente. E foarte hilar cum toate sunt "moderne" si "de lux" si cand ajungi la fata locului iti vine greata, iar preturile sunt foaaaaaaarte exagerate : 200 euro e pretul de pornire la o garsoniera decenta. 

Sper ca nu v-am plictisit cu postarea super lunga :D dar chiar cred ca fetele care planuiesc sa se mute in Iasi cu facultatea, sau care sunt in aceeasi situatie ca mine au ce invata din tot ce am scris mai sus. 

In alta ordine de idei, daca sunteti din Iasi si puteti sa-mi dati niste ponturi bune, astept cu nerabdare :D Daca stiti pe cineva care inchiriaza garsoniera/apartament 1 camera, sau daca aveti propriile sfaturi, astept sa-mi scrieti! :)


3 comentarii:

  1. Tocami m-am orpit din scris o postare,si ti-am citi t "ghinioanele" tale cu mutatul! asa-i totul aici la noi parca e pe dos...Eu am stat din anul 1 in camin,insa de vreo 2 ani nu am mai rezistat si am plecat la prietenul meu :)Nu pot sa-ti spun decat ca a fost si bine dar a fost si rau,caminul aduna multe tipuri de caractere si e foarte greu sa ii cizelezi,insa cel mai important sunt colegele din camera si atmosfera in care traiesti :) Te-am pupat si nu cred ca ai sa poti plictisi vreodata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vai, nu stiu cum ai rezistat atata timp in camin... eu nu rezist nici cateva minute cand ma duc la o prietena care sta in camin:))

      merci frumos!:*:*

      Ștergere
  2. N-ai cum sa folosesti mizeria aia de font

    RăspundețiȘtergere

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...